Tulajdoni lap

nem hiteles tulajdoni lap

Tulajdoni lap
Ha nem akarod elolvasni, inkább csak meghallgatnád, indítsd el a fenti lejátszót!

Nagyon fontos dolog, mégis sokszor elsiklunk felette, és nem is igen foglalkozunk vele. Mi az, amit így elfelejtünk? Mi az a fontos elem, aminek sokkal kisebb jelentőséget tulajdonítunk, mint amekkora az valójában? Ki ez a mostohagyerek?

Nos, nem más, mint a tulajdoni lap.

Az ingatlan adásvételéhez – tehát eladáshoz és vásárláshoz is véleményem szerint az első lépés az, hogy a tulajdoni lapot lekérjük és gondosan áttanulmányozzuk.

Az sem mindegy, hogy hogyan! Sokan azt gondolják, hogy a tulajdoni lap egy egyoldalas, két, három sorból álló, csak a legfontosabb dolgokat magában foglaló okirat. El kell, hogy mondjam azonban, hogy nem.

Vannak több – néha több tíz – oldalas tulajdoni lapok is, ezeken aztán már egyáltalán nem olyan egyszerű kiigazodni, és valójában fogalmunk sincs, hogy mit is kell szemrevételeznünk rajta.

A tulajdoni lap ugyan úgy lehet teljes másolat, ahogy úgynevezett szemle, mely az esetleges – aktuális – változásokat mutatja. A teljes másolat ezzel szemben visszamenőlegesen láttatja a nevezett ingatlan teljes történetét.

A tulajdoni lap:

felső részén találjuk az úgynevezett széljegyet, mely azt prezentálja, hogy egy bejegyzési kérelem az ingatlannal kapcsolatban még várat magára. Ez tehát még nem bejegyzés, csak jelzés arra vonatkozóan, hogy egy kérelem beérkezett a hivatalhoz.

Első rész (I.)

Itt találjuk az ingatlan adatait az illetékes település nevével, címmel és helyrajzi számmal és az ingatlan jogi és rendeltetés szerinti megnevezésével. Rendeltetése szerint lehet gazdasági épület, lakás, lakóház vagy udvar, csak néhányat említve ezek közül. A művelési ág pedig lehet legelő, kert, gyümölcsös, erdő, de még akár tó is. Ami a jogi jelleget tekinti, lehet védett terület és akár műemlék is. Fenti példák, természetesen csak néhányak a sok közül.

Az, hogy az ingatlan bel-, vagy külterületi, szintén a tulajdoni lapnak ebben a részében található. A tulajdoni lap ezen, részében láthatjuk azt is, mekkora az ingatlan pontos területe (lakóház esetén a telek és a ház alapterülete valamint a szobaszám is fel van tüntetve).

Második rész (II.)

Továbbolvasva, lentebb a tulajdonosok neve és további adatok szerepelnek, melyekkel ők beazonosíthatóak.

Harmadik rész (III.)

Ami még lényeges – és mindig különös figyelmet és körültekintést igénylő adat – az ingatlanhoz kapcsolódó jogok és terhek áttekintése. Ezen rész általános jellemzői például a jelzálogjog, végrehajtási jog, vagy mondjuk egy haszonélvezeti jog.

Mondanom sem kell, mennyire fontos minden adatot részletesen és körültekintően tanulmányozni – különösen akkor, ha az ingatlant meg szeretnénk vásárolni.

Ha a tulajdoni lap ezen, részén nincsen adat feltüntetve, az azt jelenti, hogy az ingatlan tehermentes, permentes és úgynevezett igénylés-mentes.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő 

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük