Új energiacímkék a háztartási gépeken, mosógépek… – 2 rész

mosógépek

Mosógépek, mosogatógépek, hűtőgépek
Ha nem akarod elolvasni, inkább csak meghallgatnád, indítsd el a fenti lejátszót!

Új energiacímkék a háztartási gépeken, mosógépek… – második rész

Előző cikkemben az idei új energia besorolásról írtam általánosságban. Mostani írásomban kicsit részletesebben beszélek a címkékről, a két leggyakrabban használt háztartási gépe tekintetében.

A mosógépek új energia besorolási címkéi

A mosógépek energia hatékonysági jelölésén a legnagyobb változás, hogy – ahogy előző cikkemben már írtam – a besorolási minősítés száz mosási ciklusra lett megállapítva, a korábbi kétszázhúsz helyett. Az energiafogyasztás és vízfogyasztás tekintetében az ECO program lesz a leghatékonyabb, tehát a legtakarékosabb, azon belül is  negyven és hatvan hőfokos mosási hőmérséklettel. (A háziasszonyok kedvéért megemlítem azt is, hogy ez a program általában a pamut vagy vászon, illetve az úgynevezett kevert szálas ruhákhoz alkalmas általában, természetesen vegyesen mosva is.)

Az energiatakarékosság optimális elérése érdekében meg kell határozni a programhoz egy hőmérsékletet is, ahogy fentebb írtam. A vásárló persze ezt nem tudja módosítani, ezt a használati utasítás adja meg. Következménye ennek persze az is lehet, hogy a ruha-töltetettől függően a mosási hőmérséklet majd eltér a kiválasztottól.

A mosogatógépek új energia besorolási címkéi

Ami nem változott, hogy a mosogatógépek besorolása energiahatékonysági szempontokat figyelembe véve most is az ECO program rendszerére épül. Ami változott viszont, az nem más, mint a tesztelési szabvány. Ami most meghatározza a szárítási teljesítményt, az az edények, poharak és csészék, illetve műanyag evőeszközök. Ennek oka az úgynevezett „felhasználói szokás és rutin”. Új dolog, hogy az ECO programban szabályozzák annak időtartamát is. Optimális és ráadásul környezetbarát program is azokhoz az edényekhez, melyek normál szennyezettek. A szakemberek véleménye az, hogy energiafogyasztás és vízfogyasztás tekintetében egyaránt a leghatékonyabb program. Ahogy a mosógépeknél (és szárítógépeknél is), a mosogatógépeknél is száz mosogatási ciklusra van megállapítva az energiafogyasztás.

Végzetül pár szó a hűtőgépekről

A hűtőgépeknél az energiahatékonysági meghatározás kitér a készülék fajtájára, működési elvére és még a használatra választott helyiség hőmérsékletére is. Ezen kívül mérvadó a készülék működési elve, illetve a tároló rekeszek mérete, valamint azok száma is. Ezeknél a gépeknél marad az éves fogyasztási ciklus, KWh-ban megadva. Tájékozódhatunk továbbá a hűtő rekeszek, fagyasztórekeszek térfogatáról is, illetve a zajkibocsájtási osztályról, és annak értékeiről is a címkéken.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük