Új energiacímkék a háztartási gépeken

energiacímkék

Energiacímkék
Ha nem akarod elolvasni, inkább csak meghallgatnád, indítsd el a fenti lejátszót!

Új energiacímkék a háztartási gépeken

Idén tavasztól új energiacímkék szerepelnek a háztartási gépeken, melyeket a gyártó cégeknek és természetesen a forgalmazó áruházaknak is fel kell tüntetniük minden terméken.

Milyen háztartási gépekről beszélünk leggyakrabban az energiacímkék, vagyis kvázi energiatakarékosság  tekintetben?

Elsősorban, ha energia besorolást nézzük, egy átlagos háztartásban a mosógépekről, a szárítógépekről, ezek kombinációjáról a mosó-szárítógépekről, a mosogatógépekről és a hűtőgépekről szoktunk beszélni. Most én is így teszem.

Pontosan mi változott a jelölésekben?

A változás, hogy a régi „A” és „A+++” ig terjedő besorolások eltűnnek a háztartási gépekről, melyek idén tavaszig szerepeltek rajtuk, s melyek az energiatakarékosság fokozatait mutatták a fogyasztók számára. Tavasztól már csak betűjelek láthatóak az energia besorolási osztályok jelölésére. Ezek a betűk „A”-tól „G”-ig jelentek meg, ezzel mutatva a háztartási gépek energetikai besorolását .

Értelem szerűen az „A” a legkevesebb energiafogyasztású háztartási gép, kvázi a legtakarékosabb. Azok a készülékek, melyek a „G” besorolást kapták,  fogyasztják a – besorolás szerint – a legtöbb energiát. Érdemes tehát e szerint is választani, amikor a vásárolni kívánt gépek között nézelődünk.

Itt jegyezném meg, hogy a mai állás szerint – és tudomásom szerint – nincsen forgalomban „A” minősítésű háztartási gép a boltokban. Ennek oka számomra is ismeretlen. Annyi viszont előre látható, hogy körülbelül tíz-tizenöt év múlva már „F” kategóriás készülék sem lesz.

A fenti besorolások természetesen az EU. eljárások szerint lettek megállapítva, s ebből adódóan az energiacímkéknek igazodniuk kell ezekhez a szabályokhoz. A legfontosabb kritérium, hogy az energetikai besorolások valós használathoz igazodjanak az úgynevezett  „átlagos felhasználók” életvitel szerű szokásaihoz.

Ennek magyarázata nagyjából annyi, hogy a mosó-szárítógépek és mosogatógépek energiafogyasztását egy adott háztartási készülék száz használati ciklusához adják meg, nem pedig éves értékként. Ráadásul a besorolásokhoz használható program időtartamát is előre meg kell adni. Sőt néhány esetben még a programok maximális időtartamát is meghatározzák, melyet nem lehet meghaladni.

Következő cikkemben némi magyarázatot nyújtok a jobb érthetőség elérésére, a leggyakrabban használt – és vásárolt – háztartási gépek energia takarékossági besorolását felsorolva.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük