Vendéglátó ipari gépek

vendéglátó ipari gépek

Vendéglátó ipari gépek
Ha nem akarod elolvasni, inkább csak meghallgatnád, indítsd el a fenti lejátszót!

Először is szeretném külön választani, hogy mi a különbség a konyhai (háztartásban használatos) gépek és a nagy konyhai, vendéglátó-ipari gépek között. 

Manapság elmondhatjuk – lévén a XXI. században élünk -, hogy kivétel nélkül minden egyes gép fellelhető már a háztartásokban is több helyen, melyek elvileg nagy konyhai gép kategóriába tartoznak.

A másik oldal pedig, hogy még a legjobban felszerelt, legnagyobb vendéglátó-ipari egység konyha részéből is hiányozhat egy-egy darab, melynek a közhiedelem szerint feltétlenül ott volna a helye.

Ilyetén tehát beszélhetünk-e egyáltalán nagy konyhai, vagy vendéglátó-ipari gépekről, mint olyanokról. Mi a különbség akkor?

Nos, a hagyományos értelmezés szerint vannak a kifejezetten konyhai eszközök, (lakosság számára) aztán vannak a nagy konyhai gépek. Ezeken belül a kis-és a nagy konyhai berendezések.

A kis konyha értelemszerűen a méretét is takarja a fogalomnak, illetve a néhány tagból álló háztartást, melyet kiszolgál.

A nagy konyha lehet éttermi konyha, ám lehet egy nagyobb háztartást kiszolgáló helyiség is egy család számára.


Mi az eszközök és a nagy konyhai kis-és nagy gépek közötti lényeges különbség?

Konyhai eszköz:

A konyhai eszközök a méretüket illetően legkisebb tárgyakat foglalják magukban. Ilyen lehet a vágódeszka, egy reszelő, vagy épp egy fokhagymaprés.

Nagy konyhai kisgép:

Ezek olyan berendezések, melyek szinte minden háztartásban megtalálhatóak, noha nem számítanak a szó szoros értelmében alapfelszereltségnek. A konyhai munkánk megkönnyítését teszik lehetővé, illetve gyorsabbá és kényelmesebbé teszik azt. Ilyen lehet egy kenyérpirító, egy kisebb turmixgép, gyümölcscentrifuga, mikró, vagy épp egy vízforraló, stb.

Nagy konyhai berendezések:

Amit fontos tudni róluk, ahogy fentebb említettem, hogy valójában bármelyik családi konyhában funkcionálnak. A nagy konyhai berendezés például a mosogatógép, a páraelszívó, de – most figyeljenek – még a mosogató csaptelepek is. Ami már nem igazán kap helyet egy családi konyhában, az például a tároló állvány, tároló szekrény, melegen tartó berendezés, melyet gyakran láthatunk egy-egy svédasztalos vacsora elfogyasztásakor egy étteremben.

Mi a tényleges különbség a háztartásban használatos és a nagy konyhai gépek között?

Valójában a nagy konyhai gépek jóval nagyobbak méretüket tekintve, illetve – ami a lényeges különbség, hogy – jóval nagyobb a teljesítményük is a konyhai gépekhez képest. A nagy teljesítményű konyhai gépek általában ipari gép jelzővel vannak ellátva. Tehát a nagy konyhai gépek, sokkal nagyobb kapacitással rendelkeznek, nagyobb teljesítményt képesek nyújtani, illetve egy időben jóval nagyobb mennyiség elkészítésére hivatottak.

Cégem vállalja minden típusú vendéglátó ipari gép, élelmiszer ipari technológia értékelését, hívjon, írjon, vagy töltse ki árajánlatkérőnket!

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük